Управляващите във Финландия може да бъдат принудени да преразгледат плановете за присъединяване на страната към НАТО едновременно с Швеция. Това подчерта министърът на външните работи Пека Хаависто на пресконференция в Хелзинки, предава националната публична компания за радиоразпръскване Yle.

Финландия и Швеция все още чакат Турция да одобри кандидатурата им за членство в Алианса. Според Хаависто протестите в Швеция забавят присъединяването на Финландия към НАТО.

"Процесът ще се забави явно до изборите в Турция, т.е. до средата на май. Трудно е да се каже как ще се развият нещата след това. Вчера разговарях с турския външен министър и изглежда, че религиозните протести предизвикаха шок и гняв от турска страна. Това ще повлияе на тяхното решение“, коментира първият дипломат на Хелзинки.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че вече е безсмислено Швеция да очаква подкрепа от Анкара по въпроса за присъединяването си към НАТО. Хаависто все още смята, че за Финландия и Швеция едновременното членство в Алианса е най-доброто решение от гледна точка на политиката за сигурност. Но може да се наложи да се обмислят и други варианти.

"Необходимо е да се следи ситуацията. Вероятно този конфликт може да попречи на Швеция да се присъедини към НАТО в дългосрочен план. Все още е твърде рано да се вземе каквато и да е позиция по този въпрос“, поясни Хаависто.