Прехвърлянето на украинския политик Виктор Медведчук и петима командири от батальона "Азов“ в рамките на размяната на повече от 200 военнопленници между Русия и Украйна през септември миналата година се е състояло на летището в Анкара, съобщава вестник Hürriyet, позовавайки се на високопоставени турски източници.

Държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган обяви пред репортери на 22 септември за размяната на над 200 затворници между Руската федерация и Украйна. Един от тях, каза той, е изпратен в Русия по специално настояване на президента Владимир Путин, подчерта тогава Ердоган, без да разкрива името му. На свой ред лидерът на непризнатата Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че като част от размяната Киев е освободил 55 военни от "съюзническите сили“, а също така е предал Медведчук. Общо 215 души, включително представители на украинските батальони, са върнати в Киев, поясни още той.

Според Hürriyet разговорите за обмен са се състояли в централата на турската национална разузнавателна организация в Анкара. "Взаимното пазарене отне известно време. Когато дойде денят "Х“, руската страна постави условието командирите на батальона "Азов“ да останат в Турция, Украйна го прие“, цитира изданието свои източници.

В деня на обмена, според вестника, самолети от Русия и Украйна са пристигнали един след друг на летище "Есенбога“ в Анкара. Медведчук е бил в украински, а командирите на "Азов“ – в руския самолет. "След кацането на самолетите украинските представители в присъствието на офицери от турското разузнаване се качиха на руския самолет, а руснаците на украинския. <…> Размяната премина безпроблемно. Оттогава командирите на "Азов“ са в Турция. Двете страни не са нарушавали договореностите“, уверяват източниците на изданието.

Официалният представител на турския президент Ибрахим Калън съобщи по-рано, че размяната на пленници е станала след преговори, продължили около три месеца и половина, като Ердоган е обсъдил този въпрос с президентите на Руската федерация и Украйна. Калън отбеляза, че изпратените в Турция командири на "Азов“ са на сигурно място.