Правителството на Гърция "почти сигурно“ ще вземе решение за прехвърлянето на 32 изтребителя F-16 на Украйна съгласно план за модернизацията на ВВС на южната ни съседка, съобщава изданието News Break.

Правителството на страната възнамерява да продаде 108 изтребителя, които подлежат на извеждане от въоръжение, а именно:

32 F-16C/-D Block 30;

24 Mirage 2000-5 Mk. 2;

33 F-4E PI2000.

"Наистина, през юли 2022 година беше поискано положително становище от съответната парламентарна комисия относно продажбата на изтребители и свързаното с тях и периферно оборудване (резервни части, симулатори, инструменти и материали), чиято стойност беше оценена на 117 милиона евро. Продажбата така и не се състоя, а състоянието на изтребителите, които се намират на открити складове, постоянно се влошава“, се отбелязва в статията.

В материала се добавя още, че цената на 108-те изтребителя може да варира от два до два и половина милиарда евро.

"Съвсем друг е въпросът с 32-те изтребители F-16C/-D Block 30, чието предаване на Украйна практически не подлежи на съмнение. Изтребителите от този тип претърпяха две конструктивни модернизации и сега средно са изразходвали около 60% от максималния си експлоатационен живот“, се отбелязва в материала.

Остава неясно къде може да бъдат изпратени 24-те самолета Mirage 2000-5 Mk.2, сред които 14 са нови, а останалите са модернизация на старите Mirage 2000EGM/-BGM.

"Логичните варианти са трансфер в Украйна или продажба в Индия, разбира се, с одобрението на Франция“, предполагат в редакцията.