Министрите на отбраната на Гърция (Никос Дендиас), България (Атанас Запрянов) и Румъния (Ангел Тилвар) подписаха в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон писмо за намерение за създаване на военен коридор на Източния фланг на Алианса.

Споразумението ще осигури безпрепятствено преминаване на военнослужещи през граничните пунктове в рамките на мисия, което не само значително ще ускори процеса на придвижване, но и ще намали времето за изпълнение на бюрократичните процедури.

"Заедно с моите български и румънски колеги Атанас Запрянов и Ангел Тилвар подписахме писмо за намерения днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност“, написа Дендиас на страницата си в социалната мрежа Х.

Той добави, че през есента по негова инициатива страните ще проведат тристранна среща в Александруполис (Гърция), за да обсъдят изпълнението на предвидените мерки. Една от най-важните причини за военно сътрудничество между страните е осигуряването на бърза реакция и мобилизиране на подкрепления, в случай че сигурността на една от трите държави е застрашена.

Според атинския вестник Kathimerini коридорът е предназначен да свърже гръцките градове Солун и Александруполис с българските Варна и румънската Констанца, които се смятат за главните стратегически градове за НАТО поради близостта им до източните граници на Алианса.

"Всички тези страни имат морски пристанища, мрежа от железопътни линии и магистрали, което има решаващ принос за стабилността и лекотата на мобилизиране на съюзническите сили на Източния фланг на НАТО“, отбелязва един от събеседниците на изданието.