Грузия обвини високопоставен украински служител в заговор за сваляне на правителството на черноморската нация чрез организиране на масови безредици,  съобщи The Guardian.

Грузия е обвинявана в сътрудничество с Кремъл, въпреки че руските сили са разположени в сепаратистките региони на Абхазия и Южна Осетия от 2008 г., когато Москва нахлу в малката кавказка страна.

Грузинските служби за сигурност заявяват, че заместник-командир на военното контраразузнаване на Украйна и бивш заместник-министър на вътрешните работи на Грузия, Георги Лорткипанидзе, е планирал "дестабилизация, насочена към насилствено сваляне на правителството“.

В съобщението от грузинската служба се допълва, че грузинци, които се бият срещу руските сили в Украйна, включително бодигард на задържания президент на Грузия Михаил Саакашвили, са сред заговорниците, които се обучават близо до границата на Украйна с Полша.

Украйна многократно е призовавала Грузия да освободи Саакашвили, който сега е украински гражданин и главен съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Киев заяви, че грузинските власти "убиват" болния политик по заповед на Кремъл и поиска преместването му в клиника в чужбина.

Грузия от своя страна осъди това, което заяви, че е "екстремна форма на ескалация в дипломатическите отношения“.

Службата за сигурност на Грузия заявява, че антиправителствени протести "са планирани за октомври и декември, когато Европейската комисия трябва да публикува решението си относно молбата за членство на Грузия в ЕС“.