Грузинските законодатели стигнаха до сблъсъци в парламента в понеделник, когато законодателите от управляващата партия изглеждаха готови да прокарат законопроект за чуждестранните агенти, който беше критикуван от западните страни и предизвика протести у дома, съобщава Reuters.

Кадри, излъчени по грузинската телевизия, показват Мамука Мдинарадзе, лидер на парламентарната фракция на управляващата партия "Грузинска мечта“ и движеща сила зад законопроекта, да бъде удрян в лицето от опозиционния депутат Алеко Елисашвили, докато говореше от трибуната.

Инцидентът предизвика по-широко сбиване между няколко депутати, рядко събитие в често шумния парламент на Грузия. На кадри се вижда как Елисашвили е посрещнат с аплодисменти от протестиращи пред сградата на парламента.

"Грузинска мечта“ обявиха по-рано този месец, че ще въведат отново законодателство, изискващо организациите, които приемат средства от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти или да бъдат изправени пред глоби, 13 месеца след като протестите я принудиха да отложи плана.

Законопроектът обтегна отношенията с европейските страни и Съединените щати, които заявиха, че са против приемането му. Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат през декември, заяви, че този ход е несъвместим с ценностите на блока.

"Грузинска мечта“ твърдят, че искат страната да се присъедини към ЕС и НАТО, въпреки задълбочават връзките с Русия и са изправени пред обвинения в авторитаризъм у дома. Управляващите настояват, че законопроектът е необходим за борба с "псевдо-либерални ценности", наложени от чужденци, и за насърчаване на прозрачността.

Правителството на Грузия съобщи, че премиерът Иракли Кобахидзе е провел среща в понеделник с посланиците на ЕС, Великобритания и САЩ, на която са обсъдили законопроекта.

В изявление Кобахидзе защити проектозакона като насърчаващ отчетността и каза, че "не е ясно" защо западните страни му се противопоставят.