Гръцките журналисти провеждат 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу отказа на работодателите да подпишат колективни трудови договори в частните медии, ниските заплати и заплахата за плурализма, съобщиха техните синдикати, цитирани от Kathimerini.

Гръцкото радио и телевизия не излъчиха новини, а интернет порталите не актуализираха уебсайтовете си.

Стачката на медиите започна в 5 часа часа тази сутрин и ще продължи до 5 ч. сутринта в сряда (17 април), като ще засегне новинарски сайтове, телевизионни канали, държавния оператор ERT и радиото.

В съвместно изявление Гръцката федерация на журналистите (POESY), Съюзът на журналистите на атинските вестници (ESIEA) и други прессъюзи заявиха, че отказът на работодателите да подпишат колективни трудови договори е "довело до това служителите да получават мизерни заплати, които не са достатъчни, за да покрият основните си семейни и лични нужди". 

Работещите в медиите протестират срещу "продължаващия и непрекъснато нарастващ натиск върху журналистиката и журналистите, и в крайна сметка върху надеждната и безплатна информация, която е крайъгълен камък на демократичното функциониране".

Медийната стачка се провежда преди голямата обща, свикана от синдиката на работниците в частния сектор заради нарастващите разходи за живот, искане за връщане на колективните трудови договори и защитата на доходите от инфлация. Стачката на 17 април ще спре повечето обществени транспортни и фериботни услуги.