Гръцките власти информираха посланиците на 27-те държави от Европейския съюз, Шенгенското споразумение и Обединеното кралство за защитата на сухопътната граница с Турция, мерките за борба с нелегалната миграция и показаха оградата на границата в рамките на пътуване, организирано от Министерството за защита на гражданите на южната ни съседка. Посланиците посетиха и пристанището Александруполис, през което се доставя военна техника за Украйна и Източна Европа, съобщава РИА Новости.

Министърът за защита на гражданите Такис ​​Теодорикакос обяви пред посланиците, че за да ограничи нелегалната имиграция, гръцкото правителство е решило да засили мерките за сигурност по границите и в рамките на проекта "Акритас“ да започне изграждането на още 35 километра ограда по сухопътната граница с Турция по река Марица. Бюджетът на проекта е 100 милиона евро и се покрива изцяло от държавния бюджет на Гърция.

По границата вече е изградена ограда с дължина 37,5 километра, която бе показана на посланиците.

"Сигурността на европейските държави и техните граждани е необходимо условие за борбата с нелегалната имиграция и следователно защитата на външните граници тук, на река Марица. Поради тази причина проектът се нуждае от подкрепата не само на гръцката държава, но и на европейското обществено мнение, както и на самия Европейски съюз. "Днешната среща тук изпраща сигнал за единство и солидарност и изразява нашата обща воля за ефективна защита на европейските граници с Турция, за прилагане на международното право, както и нашата решителност за стабилност и сътрудничество в региона“, заяви Теодорикакос.

По думите на министъра през 2022 г. в Гърция са регистрирани 260 000 нелегални имигранти, опитали незаконно да влязат Европа, а около 1500 трафиканти са били задържани.

"Само през първите 14 дни на тази година, 2023 г., гръцката полиция арестува 26 трафиканти в района на Марица, през този период 300-400 души се опитват да преминат границата всеки ден, дори и в разгара на зимата“, министърът казах.

По думите му днес в региона служат 1800 граничари, през 2023 г. граничната служба ще бъде подсилена с още 400 души, 250 ще започнат работа още през февруари.

Министърът обвини Турция за тежката ситуация на границата. "За съжаление, съседната държава не само не предприема мерки за ефективно предотвратяване на потоците, както е предвидено в съвместната декларация на ЕС и Турция от 18 март 2016 г., но вместо това насърчава мигрантите да пътуват през нашите граници“.

В пристанището на Александруполис на посланиците бе разказано за значението на града и неговото пристанище за региона, Балканите и Европа като цяло.

Александруполис се превърна в най-голямото пристанище за транзит на американска военна техника за Източна Европа и Украйна. Според съобщения в медиите само през юли там са изпратени 2500 военни превозни средства и други оръжия. През декември 2022 г. САЩ изпратиха 19 влака с военна техника в Европа през Александруполис.