Съгласуваните препоръки на смесената българо-македонската комисия относно няколко исторически личности от средновековието и общото им почитане разгневиха голяма част от македонската "експертна“ и политическа общественост. Мненията на историци, академици и професори са разделени.

В кратък коментар историкът Тодор Чепореганов отправи обвинения към историците от македонска страна, че с подобни решения правят грешни стъпки, които могат да повлияят негативно на колективната памет на македонския народ.

С подобна нагласа е и академик Катица Кюлавкова, която също със статус във "Фейсбук“ посочи, че тези решения поставят под въпрос македонската идентичност.

"Няма защо да излизаме с двустранни македонски и български препоръки за значението на св.св. Кирил и Методий, когато е всеизвестен факт, че те са общославянски просветители. Освен това вече има научен кодекс за тяхната роля в славянския и европейския свят и никой няма право да си ги присвоява, камо ли да ги приватизира. Светите Климент и Наум също, като средновековни културни и църковни ценности от особено значение за македонската култура и народ, не могат да бъдат представяни като чужда традиция и собственост“.

Университетският професор Тони Десковски, от друга страна, оценява, че е направена добра стъпка с тези препоръки, заявявайки:

"Приемането на първата група заключения и препоръки на Съвместната историческа комисия е добра стъпка напред. В документа има две групи препоръки: Първата – за съвместно почитане на личности. Втората, препоръки за учебници по история в двете страни. Текстът е внимателно композиран и добре балансиран. Прави впечатление, че макар да има съгласие за съвместно почитане на личности от Средновековието, не е направена стъпка със съответстващи препоръки към учебника ни по История за 7. клас, когато те се изучават“.

И северномакедонското МВнР приветства вчерашното обявяване на препоръките, които са част от Протокола, подписан между София и Скопие. В писмото те посочват още, че комисията ще има подкрепата на ресорното министерство.

Партиите остават на познатите вече позиции. За ВМРО-ДПМНЕ промяната на учебниците е направена под български диктат, а за СДСМ, лъжите на ВМРО-ДПМНЕ са паднали във водата и че в препоръките няма нищо спорно.

Направи впечатление реакцията на коалиционния партньор на социалдемократите - "Демократическият съюз“. От там заявиха, че подобни решения водят към отсичане на македонските корени.

От партията на бившия македонски премиер Любчо Георгиевски приветстваха решенията на Комисията и посочиха, че те означава връщане в македонската историография на цар Самуил, Кирил и Методий, Климент и Наум.

Превод и редакция: Иван Христов