САЩ може да отприщят война на Балканите, за да дестабилизират Европа, пише китайският военен експерт и телевизионен коментатор Сон Чжунпин в статия за изданието Global Times.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Докато руско-украинската криза продължава, НАТО се превърна в дестабилизиращ фактор на регионалната сигурност.

Ситуацията на Балканите сега е във взривоопасна точка. Ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово -  KFOR, влязоха в сблъсъци със сръбски протестиращи в понеделник. Напрежението възникна, след като етнически албанци поеха кметските постове в населени предимно със сърби райони след изборите през април, които последните бойкотираха.

Между Косово и Сърбия отдавна тлее напрежение. В миналото Косово бе автономна провинция на Сърбия в бивша Югославия. С подкрепата на САЩ и Запада Косово се стреми да продължи напред по пътя на "независима държавност“ и възприе твърдо отношение към Сърбия. Намесата на НАТО допълнително изостри разрива между Прищина и Белград, което доведе до военни конфликти между двете страни и подкопаване на мира и единството на Западните Балкани.

Докато ситуацията ескалира, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Косово да смекчи напрежението със Сърбия. Но остава съмнително дали НАТО наистина иска да спре конфликта. Ръководените от Алианса многонационални контингенти бяха разположени в четири общини в Косово, за да овладеят "белязаните с насилие демонстрации", тъй като "новоизбраните кметове през последните дни се опитаха да встъпят в длъжност", се казва в изявление на KFOR.

НАТО призовава за намаляване на напрежението от една страна, но от друга увеличава военното присъствие. Изглежда, че Алиансът просто печели време, за да въоръжи Косово, твърдят анализатори. От миналите им войни става ясно, че САЩ са доста добри в това да се преструват, че търсят справедливост, като същевременно помагат на едната страна, печелейки време за онези, които подкрепят с призивите си за прекратяване на огъня. Обещанията на НАТО и други западни страни за защита на сърбите в Косово просто не може да бъдат изпълнени. В статия на британския вестник The Financial Times отбелязаха, че стремежът на Запада да "излекува“ разделението между Сърбия и Косово е обречен на провал.

Силите на НАТО не са участвали наистина в мироопазването в Сърбия и Косово, а по-скоро са имали за цел да поддържат основния факт на "независимостта на Косово“ и са помогнали на Прищина да потиска сърбите. Суверенитетът и националната сигурност на Сърбия не са приоритет на НАТО.

Конфликтът Русия-Украина не даде никакви резултати за мира и има възможност за ескалация. Съществува и възможност за повторно разпалване на конфликта на Балканите. Тъй като конфликтът Русия-Украина не постигна желания ефект за САЩ, Вашингтон трябва да създаде нова война на европейския континент.

От гледна точка на Вашингтон, САЩ не са загрижени за възможността за избухване на нови войни в Европа, тъй като не са пряко замесени в региона. Вашингтон може да изтегли военните си сили по всяко време. Вашингтон всъщност се надява да види хаос в Европа, както и бъркотия в европейската икономика и зависимостта на Европа от САЩ. САЩ не искат да съществува обединена и силна Европа. Междувременно, тъй като конфликтът между Русия и Украйна погълна голяма част от енергията и ресурсите на американците, САЩ вероятно ще гледат на влошаващия се разрив между Сърбия и Косово като на възможност, от която могат да се възползват, за да отслабят влиянието на Русия в Сърбия и на Балканите.

Крайната цел на САЩ е и Европа, и Русия да понесат загуби, което е по-скоро в съответствие с глобалната им стратегия и хегемонистични интереси. Сега САЩ гледат на Европа като на две бурета с барут, едното вече в гореща война, а другото на път да избухне. В очите на Вашингтон кризата в Европа е възможност, от която САЩ да се възползват.