Украйна стартира производството на безпилотни летателни апарати "Байрактар“ TБ2, съобщи ръководителят на кабинета на президента на страната Андрий Йермак, цитиран от украинското издание “Главред“.

В интервю той отбеляза, че правителството разширява сътрудничеството с Турция, която изпрати първите "Байрактар“ TБ2 в Украйна през юли тази година.

"Сега производството им вече е започнало в Украйна. Когато казват, че това са" турски "Байрактар“-и - да, взехме ги от Турция, но е важно да се отбележи, че двигателите за тези дронове се произвеждат у нас", обясни Йермак.

Според него Киев има "огромна програма за военна помощ от Запада“. Така Великобритания например участва в изграждането на флота.

"С тази страна ние изпълняваме проект за развитие на нашите военноморски сили за 1,7 милиарда паунда. С Франция размерът на общите програми достига 1,3 милиарда евро", каза Йермак.

Ръководителят на кабинета на президента припомни и за получаването на противотанкови ракети "Джевлин“ и друго военно оборудване от САЩ.

"Американският президент каза, че ще предоставят цялата необходима военна помощ, за да може Украйна да отблъсне всяка атака на нейна територия“, подчерта той.

Припомняме, на 1 ноември извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Турция Василий Боднар каза, че Украйна планира да създаде пълномащабно производство на безпилотни летателни апарати "Байрактар“ TБ2, което може да започне в близко бъдеще.

В началото на декември Bloomberg, позовавайки се на източници в турското правителство и ръководството на оръжейния производител "Байкар“, съобщи, че Украйна ще получи най-малко 24 безпилотни летателни апарата. Те ще бъдат транспортирани в страната в близко бъдеще.

Превод и редакция: Юлиян Марков