Германските власти не са позволили на Висшия избирателен съвет на Турция да постави допълнителни урни в девет федерални провинции за президентски и парламентарни избори в страната. Това обяви министърът на външните работи на югоизточната ни съседка Мевлют Чавушоглу пред телевизионния канал A Haber.

"Уведомихме ВИС, че може да постави урни в градове [на чужди държави], където нямаме представителства, но живеят много наши граждани и има подходящи условия за гласуване. Правили сме това в редица страни. Открити са още две избирателни секции в САЩ, в Австрия, Нидерландия, Франция. В Германия в девет региона, където живеят голям брой наши граждани, не им беше позволено да организират избирателни комисии“, заяви министърът.

Чавушоглу отбеляза, че "причината за подобни действия е известна". "В тези региони мнозинството от гласовете са подадени за нашия президент [Реджеп Тайип Ердоган]. В Германия знаят това от предишни избори. Така че смятам това поведение на германските власти за умишлено. Исках да обсъдя тази ситуация с германския министър на външните работи, но не получих отговор. Дори не можахме да говорим по телефона и сега, когато стана ясно, че президентът ще спечели на втория тур, те също правят всичко възможно да го предотвратят“, изрази увереност първият дипломат на Анкара.

В случая той визира инцидента със задържането във Франкфурт на Майн на служители на местния офис на турския вестник Sabah. Чавушоглу определи инцидента като "недопустим“ и "противоречащ на принципите на свободата на печата“.

По-рано турското външно министерство привика германския посланик в Анкара Юрген Шулц, който е бил информиран за "твърдата реакция“ на Турция. От ведомството са посочили, че Турция "очаква незабавното освобождаване на журналистите, които са били жертва на фалшиво разобличаване от член на ФЕТО за тяхното отразяване на дейността на тази терористична организация в Германия".