В рамките на заседание, насрочено за сряда, 29 март, бюджетната комисия на Бундестага ще одобри предоставяне на допълнителни 12 милиарда евро за Украйна, съобщава AFP, като отбелязва, че Берлин увеличава помощта за Киев драстично. Досега федералното правителство е отпуснало общо три милиарда евро военна помощ.

Средствата трябва да се използват за директни доставки на оръжия за Украйна - и за попълване на арсенала на Бундесвера, чиито запаси са изчерпани от доставките. Според информация на агенцията Бундесверът трябва да може да похарчи част от парите още тази година. Решението предвижда и финансови средства за следващите години.

Освен всичко друго, комисията трябва да гласува за закупуването на нови самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000 за Бундесвера. Досега, според правителството, Германия е предала 14 такива артилерийски системи на Украйна в сътрудничество с Нидерландия. Федералното правителство също иска да представи на комисията общ доклад "за състоянието на доставката на чувствителни военни материали".