Германия обяви спешното прехвърляне на една зенитно-ракетна система Patriot на Украйна. Това е съобщило германското министерство на отбраната, предаде ZDF.

Германия спешно ще прехвърли на Украйна още една зенитно-ракетна система Patriot за защита от руски въздушни нападения, отбелязва министерството.

"Тя ще бъде предоставена в допълнение към вече доставените и планираните за прехвърляне системи за противовъздушна отбрана", се посочва в съобщение на Министерството на отбраната.

Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус "Берлин прави всичко възможно да подкрепи Киев с оглед на оперативната готовност на Германия".

"Руският терор срещу украинските градове и инфраструктура причинява неизмерими страдания. Той също така застрашава енергийното снабдяване на населението и разрушава промишлени съоръжения, които са от съществено значение за оперативната готовност на украинските въоръжени сили", подчертава той.

Ден по-рано външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че се водят "активни преговори" със съюзниците за получаване на две батареи от системата за противовъздушна отбрана Patriot и една батарея от системата SAMP-T.