Германските власти приканиха европейските партньори от НАТО да посочат конкретни задължения в областта на доставката на Украйна на танкове Leopard-2, за да избегнат отказ да прехвърлят военно оборудване на Киев, съобщава Bloomberg.

Източници от германското правителство разкриват, че Берлин "изисква от европейските съюзници, които имат танкове Leopard-2, официално да поемат конкретни и подробни задължения“ за прехвърлянето им в Украйна "до края на седмицата“. Това ще позволи изготвянето на планове за доставки на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, насрочена за 14 февруари.

В правителството на Германия нараства загрижеността, че европейските съюзници няма да могат да изпратят достатъчно военна техника в Украйна, за да формират два танкови батальона (62 единици).

На 25 януари германските власти потвърдиха, че ще изпратят 14 танка Leopard 2 в Украйна и ще издадат разрешение на други страни за реекспорт. Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус Leopard 2 ще бъде изпратен в Украйна "до края на март". Великобритания, Норвегия, Полша, Словакия и Франция също обявиха намерението си да предоставят на Киев танкове западно производство. Киев очаква да получи до 140 танка от 12 държави като първа партида. Украинската страна освен това поиска изтребители и подводници от Германия.