Китай представлява "нарастваща заплаха за глобалната сигурност“, се казва в първата стратегия за национална сигурност на Германия, която бе издадена в сряда, предава Reuters, като посочва "изместването на акцента на Берлин от икономическите интереси към геополитиката след нахлуването на Русия в Украйна“.

Използвайки груб език за най-добрия си търговски партньор, стратегическият документ описва Пекин като агресивно претендиращ за надмощие в Азия и стремящ се да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели.

Документът подчертава основните заплахи, пред които Германия смята, че е изправена, от изменението на климата до прекъсванията на веригата за доставки, и включва няколко специфики на политиката, като ангажимент за повишаване на разходите за отбрана и създаване на агенция за борба с кибератаките.

Анализаторите отбелязаха, че не се дава приоритет на кои заплахи да се обръща по-голямо внимание. Той също така пропуска някои основни въпроси, като Тайван, и както се очаква, не създава Съвет за национална сигурност, който да помогне за прилагането му.

"Това е голяма промяна, извършвана от нас в Германия в начина, по който се справяме с политиката за сигурност“, преминавайки от военна стратегия към интегрирана концепция за сигурност, разясни канцлерът Олаф Шолц при представянето на документа, като добави по-подробна стратегия за Китай трябва да бъде готова скоро.

"В бъдеще ще се фокусираме повече върху сигурността, когато става дума за решения относно икономическата политика“, увери външният министър Аналена Бербок. "Ние платихме за всеки кубичен метър руски газ двойно и тройно с нашата национална сигурност“.

Документът подчертава необходимостта Германия да намали всички зависимости от други страни за суровини и да стимулира компаниите да държат стратегически резерви.

"Китай умишлено упражнява икономическата си мощ, за да постигне политически цели“, гласи част от текста на документа, който се появява само седмица преди германско-китайските правителствени консултации в Берлин.

Въпреки това Китай остава партньор, от който светът се нуждае, за да разреши глобалните предизвикателства и кризи, се добавя в него.

С близо 300 милиарда евро внос и износ, Китай е най-важният търговски партньор на Германия и основен пазар за водещи германски компании, включително Volkswagen, BASF и BMW.

Много германски изпълнителни директори предупредиха за рисковете от прекъсване или намаляване на връзките с втората по големина икономика в света.

Изпълнителният директор на Mercedes-Benz Ола Каелениус каза през април отделянето от Китай е "немислимо за почти цялата германска индустрия".

Много германски фирми обаче приемат, че трябва да се обърне внимание на зависимостта от Китай за критични суровини.