Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер обяви среща на върха за издръжката на бежанците, пише Der Spiegel.

Основната причина за тази стъпка са трудностите, които съпътстват работата с бежанци. Трябва да се направи всичко възможно, за да се облекчи тежестта върху общините, заяви Фезер, като все още не е посочила конкретна дата за срещата на върха.

Предишната среща на Фезер с представители на федералните земи и общини по темата за настаняването на бежанци се проведе през октомври 2022г. Наскоро общински и областни власти отново отчетоха претоварване заради големия поток от бежанци. Освен това представители на опозицията поискаха нова среща на върха. Министърът на вътрешните работи на Германия отбеляза, че властите вече са предприели редица мерки. Те са предоставили повече от 300 места за настаняване.

"През изминалата година сме отделили 3.25 милиарда евро само за общините", подчерта Фезер. Тя също така заяви, че нейното министерство вече е подготвило допълнителни 2,7 милиарда евро финансова помощ и че някои регионални власти изразходват тези средства единствено за нуждите на настаняването на бежанци.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова