Германия ще вземе решение за изпращане на бойни танкове Leopard в Украйна през следващата седмици. Двама запознати служители твърдят пред Bloomberg, че Берлин в крайна сметка ще вземе положително решение на фона на големия натиск от съюзниците да предаде тежки бойни танкове на украинската армия.

Берлин ще вземе решение преди срещата на висши служители на отбраната от съюзническите нации в американската военновъздушна база в Рамщайн на 20 януари, според германски служител, запознат с плановете, който пожела анонимност, тъй като въпросът е поверителен. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият германски колега Кристин Ламбрехт също ще се срещнат в Берлин предния ден.

Обединеното кралство също обмисля изпращането на бойни танкове в Украйна, твърдят официални лица

На срещата в Рамщайн Ламбрехт ще изпрати ясно послание за "Леопардите“, заяви служителят. Към четвъртък Берлин все още не е взел конкретно решение, но нараства натискът Германия да изпрати тежки танкове, според друг европейски служител.

Обединеното кралство е готово да изпрати свои собствени бойни танкове Challenger 2 в Украйна като част от съвместно споразумение с други съюзници, посочва служителят.

Канцлерът Олаф Шолц е подложен на нарастващ натиск да разреши доставката на бойни танкове на Украйна, една седмица след като обяви, че Германия ще достави бронирани машини на пехотата и допълнителна въздушна система "Пейтриът“ на Киев.

Сега има признаци, че Шолц може да е готов да отстъпи от първоначалното си противопоставяне на изпращането на танкове Леопард или че може да позволи на страни като Полша и Финландия да реекспортират собствените си танкове в Украйна, ход, който ще изисква съгласието на Берлин.

"Германия не трябва да стои на пътя, когато други страни решат да подкрепят Украйна, независимо какво ще реши Германия“, подчерта вицеканцлерът Робърт Хабек в четвъртък по отношение на искането на Полша да изпрати танкове Leopard 2. Министърът на правосъдието Марко Бушман също каза в интервю в петък, че изпращането на танкове Leopard 2 "не трябва да бъде табу“.

Говорителят на германското правителство Чистиан Хофман отбеляза, че полското правителство досега не е отправило официално искане и даде да се разбере, че изпращането на тези танкове без разрешението на Германия би било "незаконно“.

"Необходимо е одобрението на федералното правителство“, заяви Хофман на редовна правителствена пресконференция в Берлин. "Това са правилата."

Все още не е ясно дали Германия само ще позволи на други страни да изпращат Леопард или самата тя ще изпрати такива танкове. Освен танковете Leopard 2, в Германия все още има около 180 версии на по-стария Leopard 1. Германски официални лица посочват, че Leopard 1, който е от 60-те години на миналия век, все още би могъл да се конкурира с руски боен танк.