Външните министри на Германия, Полша и Франция заявиха, че европейските съюзници на НАТО трябва да поемат по-голяма отговорност за отбраната на континента. Това се посочва в статия на външните министри на страните от Ваймарския триъгълник Аналена Бербок, Радослав Сикорски и Стефан Сежурне за Politico.

Министрите признават, че Съединените щати отдавна са поели по-голямата тежест в колективната отбрана.

"Европейските съюзници трябва да поемат своя справедлив дял от колективното бреме на НАТО и да демонстрират желание да поемат по-голяма отговорност за отбраната на Европа.

Силната трансатлантическа връзка остава в основата на нашата сигурност и ние, европейците, трябва да се справим с някои от най-неотложните пропуски, които станаха болезнено очевидни през последните месеци и години: пропуски в способностите, готовността на нашите въоръжени сили, производствен капацитет, логистика, стандартизация и оперативна съвместимост“, казват министрите.

Те потвърдиха отново необходимостта от по-силна и по-способна европейска отбрана – такава, която има положителен принос към глобалната и трансатлантическата сигурност и е едновременно допълваща и оперативно съвместима с НАТО.

За да поемат тази по-голяма отговорност за общата сигурност, според министрите европейските членове на Алианса трябва да предприемат следните стъпки:

Първо, заделянето на поне 2% от БВП за отбрана е необходима предпоставка и основа за изграждане на колективна отбрана.

Второ, използване на целия индустриален потенциал на континента за модернизиране на военния капацитет, увеличаване на производството и постигане на икономии от мащаба. Министрите казват, че отбранителната индустрия се нуждае от обвързващи дългосрочни договори - с ясни срокове, ниво на амбиция, фиксирани финансови ангажименти и гаранции за обществени поръчки от правителствата.

Трето, необходимостта да се инвестира в бъдещи технологии, за да се поддържа технологично предимство и да се запълнят пропуските в способностите.

"Две години в своята агресивна война, Путин базира стратегията си на грешни изчисления, че може да изтощи Украйна и да надживее нашата подкрепа. Той също така се стреми да тества нашето единство и решимост като съюзници.

Следователно нашият отговор трябва да се основава на сила, единство и сътрудничество. Трябва да гарантираме, че неговата агресия няма да се оправдае – нито сега, нито в бъдеще“, подчертаха министрите.

Съобщава се, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предлага да се създаде съюзен фонд за вноски на стойност 100 милиарда долара за пет години за Украйна като част от пакет, който трябва да бъде подписан от лидерите на Алианса на среща на върха във Вашингтон.

Като част от пакета, НАТО може също така да поеме оперативните отговорности на водената от САЩ Контактна група за отбраната на Украйна (формат Рамщайн), която координира доставките на оръжие за Киев.