Никой от участниците в Парижката конференция в подкрепа на Украйна не е одобрил идеята на френския президент Еманюел Макрон да изпрати войски, разкри германският министър на отбраната Борис Писториус на пресконференция с австрийския си колега Клаудия Танер.

"Вярвам, че това ще допринесе за ескалация. Също така вярвам, че това беше храна за размисъл, предложена от президента Макрон. Доколкото знам, никой не го подкрепи", обяви той.

Писториус напълно изключи възможността войски на Бундесвера да отидат в Украйна.

Макрон, говорейки пред репортери след конференция, състояла се преди ден в Париж, каза, че лидерите на западните страни са обсъдили възможността за изпращане на войски, но не са постигнали консенсус.

Коментирайки изявленията на френския лидер, Кремъл заяви, че подобно развитие на събитията неизбежно ще доведе до пряк военен сблъсък между Русия и страните от НАТО. Самият факт на обсъждане на възможността за "изпращане на определени контингенти в Украйна“ беше наречен от прессекретаря на президента Дмитрий Песков като важен нов елемент.

Изявлението на Макрон беше подкрепено от френския премиер Габриел Атал, но беше разкритикувано от лидерите на опозицията, които призоваха за протест.