Началникът на Генералния щаб на естонските отбранителни сили полковник Ееро Ребо заяви, че Русия, въпреки тежките загуби, продължава да води активни военни действия в Украйна, докато украинските военни страдат от изтощение и липса на боеприпаси, предава ERR.

Според началника на Генералния щаб на Естония руските въоръжени сили извършват механизирани атаки с части до ниво батальон, опитвайки се да се възползват от подобряването на времето и терена.

"Въпреки загубите, Руската федерация не е загубила инерцията на настъплението и запазва значителна инициатива“, посочва той.

Що се отнася до Украйна, Ребо отбелязва, че нейният основен проблем е, че очакваните големи доставки на боеприпаси от Запада не са пристигнали и войниците са все по-изтощени.

"Въпреки това към момента няма признаци, че има непланирано изтегляне на войски в Украйна или че някакви части някъде отказват да влязат в битка“, добави естонският полковник.

Говорейки за ситуацията на фронта, Ребо открои Луганското направление, където руските сили постигнаха известен напредък в района на ​Кременная и Лиман, но загубиха стотина бронирани машини, и Донецкото направление, където се опитват превземат Часов Яр.

На юг боевете се водят около Авдеевка и Мариинка, където Русия е настъпила към село Первомайск, отбеляза началникът на естонския Генерален щаб. Активни бойни действия се водят в запорожското и херсонското направление, добави Ребо.

Миналата седмица Центърът за разузнаване на силите за отбрана на Естония прогнозира, че руската армия ще продължи да поддържа темпото на оперативно напредване и инициатива на Луганско и Донецко направления.