Съединените щати постоянно настояват Украйна да не използва осигурено от САЩ военно оборудване за извършване на атаки на територията на Русия, заяви висшият американски генерал след обвиненията на Русия, че проукраинската милиция е използвала американски бронирани превозни средства, предава Reuters.

Армейски генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, заяви, че неговата служба разглежда изображения в социалните медии на превозни средства и военна техника при трансгранично нахлуване в понеделник от милиция в руския Белгородски регион.

"Не мога да ви кажа с категорична точност точно в този момент дали това – и аз видях същото видео – дали това е оборудване, доставено от САЩ или не, какво е естеството на атаката, кой какво е направил на кого“, обясни Мили на пресконференция в Пентагона. "Не мога да кажа това с категоричност в момента, но мога да кажа, че помолихме украинците да не използват оборудване, предоставено от САЩ, за директни атаки срещу Русия“.

Кадри на някои унищожени превозни средства, публикувани от руското министерство на отбраната, показват произведена в САЩ военна техника, като Humvee. Reuters успя да потвърди местоположението на повредените превозни средства и околните детайли, показани във видеото, но не можа да потвърди датата, на която е заснето.

Правителството на Украйна отрече каквато и да е роля в нападението в Белгород, което бе извършено от воюващи на странта на ВСУ руски граждани, някои от които са крайнодесни фигури.

Мили заяви, че ограниченията върху подкрепата на САЩ за Украйна след инвазията на Русия през февруари 2022 г. са насочени към осигуряване на самозащита на Киев срещу руските сили в Украйна.

"Защо е така? Защото не искаме - това е украинска война. Това не е война между Съединените щати и Русия. Това не е война между НАТО и Русия", категоричен е Мили.

Въпросите относно украинското използване на оръжия, предоставени от САЩ, възникнаха, след като президентът Джо Байдън подкрепи обучението на украински пилоти да летят на произведени в САЩ изтребители F-16, което Русия преди това предупреди Запада да не прави.

"За нас не е тайна, че все повече и повече оборудване се доставя на въоръжените сили на Украйна“, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в сряда.

Байдън заяви, че е получил "категорично уверение“ от украинския президент Володимир Зеленски, че няма да използва предоставени от Запада изтребители F-16 за удари на руска територия.