В обширно интервю за информационната агенция РБК-Украйна американският генерал-майор в оставка Дейвид Болдуин изрази увереност в превъзходството на Въоръжените сили на Украйна над руската армия.

По думите му сравнението между двете армии е "невъзможно“.

"Украинската армия е много добре управлявана. Имат богат боен опит от 2014 г., отлична организация и се бори за това, в което искрено вярва - за своята Родина. Вие противопоставяте това на руската армия, която, бих казал, се превърна в хартиен тигър“, коментира американският генерал-майор, който дълги години командваше Националната гвардия на щата Калифорния.

Болдуин допълни, че руснаците "все още имат много смъртоносни възможности, за съжаление имат ядрени способности, имат крилати ракети, имат страхотни технологични системи и украинският народ продължава да страда заради това. Но по отношение на бойната мощ няма сравнение - украинската армия е много, много по-добра. Мисля, че посланик Волкър го каза добре - руската армия вече не е втората по мощ в света, а е втората най-добра армия в Украйна“.

Агенцията припомня, че още през лятото на 2022 година генералът призова за доставки на изтребители западно производство на Украйна, при това – възможно най-скоро. Сега, казва Болдуин, мнозина в американския елит просто не искат да поемат твърде много рискове с Украйна и да нарушават статуквото, включително по лични политически причини.

Но като цяло генералът е максимално оптимистичен. "Няма съмнение, че въоръжените сили и разузнавателните служби на Украйна ще спечелят тази война“, увери той пред РБК-Украйна в кулоарите на Украинско-американския форум в Киев. И като цяло, според Болдуин, украинската армия сега е несравнимо по-силна от руската.