Докато светът очаква следващия военен ход на Украйна, нараства натискът върху разкъсаната от война страна да постигне безспорна победа. Но глобалните очаквания за триумф могат да торпилират офанзивата още преди да е започнала, заяви бившият командващ силите на САЩ в Европа Бен Ходжис пред Insider.

Докато точното време на дългоочакваната контранастъпление на Украйна все още не е известно, военни експерти коментираха пред изданието по-рано този месец, че атаката може да започне най-скоро през следващите седмици. След месеци на брутални боеве в източния регион на страната, очакванията за това какво Украйна може — и трябва — да постигне по време на предстоящото нападение нарастват сред западните поддръжници на страната.

"Бих отхвърлил приказките, че Украйна има само един шанс, че ако не постигне нокаутиращ удар, това е и всички ще кажат "много лошо“ и ще спрат да ги подкрепят“, заяви Ходжис пред Insider.

Идеята, че помощта за Украйна ще изчезне, ако тази офанзива не се представи добре, казва той, е разказ, представен от политици и играчи, които "не искат Украйна да спечели“, или тези, които са все по-нетърпеливи да доведат войната до бърз край.

"Похарчихме милиарди долари, уж защото вярвахме в това, за което се бори Украйна“, посочи Ходжис.

Войната в Украйна е на повече от две воюващи страни, твърди той, и западните страни трябва да помагат на Украйна, за да запазят международния ред, основан на правила, и зачитането на суверенитета, прозрачността и човешките права на глобално ниво.

"Ако не сме готови да останем заедно и да помогнем на Украйна да победи Русия, тогава наистина не ценим тези неща“, отбелязва генералът.

Той отдаде нарастващите опасения на Запада относно войната на няколко възможни фактора, включително неспособността да се повярва, че Русия наистина може да загуби, както и неуместни страхове относно страната, използваща ядрено оръжие, шансовете за което, според него, остават ниски.

"Мисля, че администрацията има много хора на много високи позиции, които не са ангажирани с абсолютната победа на Украйна“, казва Ходжис, упреквайки администрацията на Байдън, че досега не е успяла ясно да дефинира каква е стратегическата цел на САЩ в подпомагането на Украйна.

Но дори въпреки монументалния натиск, пред който Украйна ще бъде изправена през предстоящите седмици, военни експерти казват пред Insider, че са предпазливо оптимистични относно перспективите на страната да започне контранастъпление, особено предвид отслабените, дезорганизирани сили на Русия и "превъзходната“ воля на Украйна.

"Единственото нещо, което мисля, че може да провали това, е ако Западът окаже толкова силен натиск върху Украйна и това ги накара да спрат пред пълна победа“, смята Ходжис.

"Независимо какво се случва на място, това трябва да се разглежда като успех за украинския народ и американските и европейските политици“, заяви Мик Райън, пенсиониран генерал-майор от австралийската армия и военен стратег, пред Insider по-рано този месец.

Идеята, че предстоящата офанзива е от решаващо значение за евентуална украинска победа, става все по-популярна в навечерието на започването й.

"Много в САЩ и НАТО са загрижени, че това ще бъде вечна война, че ще продължи с години и Западът ще продължи да налива пари в нея без особен напредък“, коментира Марк Кансиан, пенсиониран американски полковник от морската пехота и старши съветник в програмата за сигурност на Центъра за стратегически и международни изследвания.

Само САЩ са налели десетки милиарди долари в каузата на Украйна от началото на конфликта преди повече от година, докато други западни страни по подобен начин са дарили основно оборудване. Голям украински успех или отвоюването на ключов регион от Русия може да успокои САЩ и други съюзници от НАТО, че се вижда краят на тази война, казват военни експерти пред Insider.

Някои представители на украинската отбрана, включително президентът Володимир Зеленски, дори изразиха опасения, че контраофанзивата може да не оправдае глобалните очаквания, като казаха пред The Washington Post тази седмица, че прогнозите за последващ обрат на хода на воийната може да са преувеличени.