Председателят на Комитета на началниците на щабове на САЩ армейски генерал Марк Мили е заявил, че обучението на украинските сили на модерни американски танкове Abrams е започнало, но тези оръжия, които са от решаващо значение в дългосрочен план в опитите да се изгони Русия от окупираната територия, няма да бъдат готови навреме за предстоящата контраофанзива на Киев, предава Associated Press.

Обучението на танкове Abrams започна, когато Съединените щати и техните съюзници започнаха да разработват споразумения за обучение на украинци на изтребители F-16, друга дълго търсена усъвършенствана система. Тези самолети ще бъдат част от план за сигурност за възпиране на бъдещи атаки, е заявил генерал Марк Мили.

"Всеки признава, че Украйна се нуждае от модернизирани ВВС“, е подчертал Мили,  това "ще отнеме значително време.“

Намерението е да се осигурят способности за Украйна в средносрочен и дългосрочен план, е допълнил Никола Вожур, вицеадмирал, който е началник на операциите на Обединения щаб на Франция.

Мили е допълнил, че подробно планиране на размера на тренировъчните класове F-16, типовете летателни тактики и местата за обучение се разработват между САЩ и съюзници като Нидерландия и Великобритания, които са обещали да предоставят произведените в Америка F-16. Съединените щати не са дали информация дали директно ще предоставят самолети, но президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще подкрепят обучението на F-16 като част от коалицията.

Тъй като тази логистика е планирана, обучението за танкове Abrams напредва.

Около 200 украински войници започнаха приблизително 12-седмичен курс на обучение в Германия през изминалата седмица, където се учат как да маневрират, да стрелят и да провеждат комбинирани въоръжени операции с усъвършенстваната бронирана система. Допълнителни 200 военнослужещи преминават обучение за зареждане на резервоари с гориво и поддръжка на камиони.

Графикът за обучение на САЩ е насрочен, за да накара войските да ускорят системите, преди 31 от 70-тонните танкове Abrams, които администрацията на Байдън обеща на Украйна, да пристигнат до тази есен. Тези танкове ще съставляват част от сили от общо 300 танка, обещани от западните съюзници, включително танкове Challenger от Обединеното кралство, танкове Leopard от Испания и Германия и леки танкове от Франция.

САЩ и техните съюзници се въздържаха месеци наред да осигурят такива танкове, позовавайки се на значителните предизвикателства при поддръжката и зареждането с гориво, които системите изискват. Резервоарите на Abrams могат да изгарят гориво със скорост от най-малко 2 галона на миля (4,7 литра на километър), независимо дали резервоарът се движи или работи на празен ход. Това означава, че конвой с постоянни доставки от камиони с гориво трябва да остане в обсега, така че резервоарите да могат да продължат да се движат напред.

Както и при неотдавнашното решение за обучение на F-16, одобрението на САЩ да изпратят свои собствени системи Abrams е необходима част от преговорите на съюзниците относно танковете за Украйна, така че никоя западна страни да не предоставя системите сама, което вероятно ще доведе до пряко отмъщение от Русия. През януари администрацията на Байдън обърна курса и се съгласи Украйна да получи танковете.

Мили е във Франция, за да отбележи 79-ата годишнина от Деня "Д" ( Десантът в Нормандия, известен още като Денят "Д“. Операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх), който поставя началото на сухопътна контраофанзива на съюзниците от Втората световна война, за да отблъсне нацистките сили в Европа. Войната включва някои от най-големите битки с бротирана техника в съвременната история, включително голяма съветска контраофанзива срещу нацистите през 1943 г. по река Днепър, същият ръб, по който сега са окопани десетки хиляди украински и руски сили.

"Можете да погледнете назад към Втората световна война и някои от най-големите  битки с бронирана техника, които някога са се водили в историята, са се водили основно в части от Украйна“, е заявил Мили пред репортери, пътуващи с него. "Така че танковете са много важни както за отбраната, така и за настъплението, а модернизираните модерни танкове, обучението, което върви с тях, способността да ги използвате, ще бъдат фундаментални за украинския успех.“