Прочутият с капиталния си труд "Краят на историята“ политолог Франсис Фукуяма няма съмнения, че Украйна ще победи Русия. Според неговото мнение, изразено в интервю пред T-Online, това е само въпрос на време. Той изтъква мотивацията на украинците и обявената помощ от западни танкове за Киев като основни причини за категоричността си.

"Украйна може да победи Русия, не се съмнявам в това. Поражението на Путин е само въпрос на време. Защото мотивацията на украинците е много по-висока, а сега те, освен другото оръжие, получават и бойни танкове от Запада“, заяви той.

Според думите на Фукуяма, "Владимир Путин искаше да изненада света на 24 февруари 2022 г. с атаката си срещу Украйна. Но скоро руските управляващи сами могат да преживеят истинска изненада - защото поражението на руските въоръжени сили е напълно възможно“.

Политологът е на мнение, че реакцията спрямо анексирането на Крим от Русия на "Съединените щати, както и тази на Запада като цяло, беше много слаба. Това накара Путин да почувства, че може да му се размине всичко - по всяка вероятност. Всъщност руският президент е много старомоден човек, който поддържа остарялото и погрешно мнение, че завоюваната земя автоматично му принадлежи. Той и Русия са в капана на това мислене“.

Още една прогноза на Фукуяма е, че "дори Путин няма да посмее“ да използва атомна бомба. Според него това няма да помогне на Русия "нито политически, нито военно. Напротив, Западът би наложил ужасни последици и Москва също би загубила подкрепата на страни като Китай и Индия“.

Агенция "Фокус“ припомня, че някога Франсис Фукуяма бе сред най-изтъкнатите политолози в света. Той стана известен с тезата си за "края на историята" след разпадането на Съветския съюз.

"Краят на историята“ е политическа и философска концепция, която предполага, че може да се развие определена политическа, икономическа или социална система, която да представлява крайната точка на социокултурната еволюция на човечеството и окончателната форма на човешко управление.

В края на XX век, във връзка с разпадането на СССР, той лансира идеята за окончателната победа на западната либерална цивилизация в съвременния свят. Този подход е подробно описан в статия на Фукуяма, която се появява през 1989 г., а книгата "Краят на историята и последният човек“, която следва статията през 1992 г., е подложена на значителна критика.

Трудът се съсредоточава около идеята, че сега, след като двата й най-важни конкурента, фашизмът и комунизмът, са победени, вече не трябва да има сериозна конкуренция за либералната демокрация и пазарната икономика.

В своята теория Фукуяма прави разлика между материалния или реалния свят и света на идеите или съзнанието. Той вярва, че в сферата на идеите либерализмът се е доказал като триумфален, което означава, че въпреки че успешна либерална демокрация и пазарна икономика все още не са установени навсякъде, вече няма никакви идеологически конкуренти за тези системи. Това би означавало, че всяко фундаментално противоречие в човешкия живот може да бъде решено в контекста на съвременния либерализъм и няма да се нуждае от алтернативна политико-икономическа структура, за да бъде разрешено. Сега, когато краят на историята е достигнат, Фукуяма вярва, че международните отношения ще се занимават предимно с икономически въпроси, а не с политика или стратегия, като по този начин намаляват шансовете за широкомащабен международен военен конфликт.

Фукуяма заключава, че краят на историята ще бъде тъжно време, защото потенциалът на идеологическите борби, за които хората са били готови да рискуват живота си, сега е заменен с перспективата за "икономически изчисления, безкрайно решаване на технически проблеми, опасения за околната среда и задоволяването на сложните потребителски изисквания“.