Командирът на френската авионосна ударна група контраадмирал Жак Малард заяви пред Politico, че фокусът на обучението на френския флот се измества от патрулни операции към военни действия срещу противници, които искат да ни "унищожат“.

"Военноморска битка става все по-вероятна“, смята той. "Преминаваме от свят, в който можем да правим каквото си поискаме, към свят, в който се чувстваме все по-застрашени... Сега се подготвяме за други мисии, особено това, което наричаме война с висок интензитет.“ "

Както се отбелязва в статията, когато Малард се присъединява към въоръжените сили през 90-те години, основните задачи на френския флот са били прихващане на наркотрафиканти и борба с незаконния риболов. Тогава обучението се е състояло в упражняване на умения за залавяне на престъпници.

Сега, казва Малард, френските моряци се обучават да се бият с "онези, които искат да ни унищожат. Не с тези, които искат да участват в незаконна търговия, не с тези, които искат да крадат риба, не с тези, които искат да ни наблюдават, а с тези, които искат да ни унищожат“.