Украйна не се е консултирала със САЩ и съюзниците, преди да постигне предварителна рамка за мирното споразумение с Русия през пролетта на 2022 г., пише Foreign Affairs в публикация, озаглавена: "Преговорите, които можеха да сложат край на войната в Украйна. Скрита история на дипломацията, която излезе кратка, но съдържа уроци за бъдещи преговори".

В ранните часове на 24 февруари 2022 г. руските военновъздушни сили нанасят удари по цели в Украйна. В същото време пехотата и бронетехниката на Москва навлизат в страната от север, изток и юг. През следващите дни руснаците се опитват да обкръжат Киев.

Това са първите дни и седмици от инвазията, която можеше да доведе до поражението на Украйна и подчиняването ѝ от Русия. В ретроспекция изглежда почти чудо, че това не се случи.

Това, което се случва на бойното поле, е сравнително добре известно. По-слабо е разбрана едновременната интензивна дипломация, в която участват Москва, Киев и множество други участници, и която можеше да доведе до споразумение само няколко седмици след началото на войната.

До края на март 2022 г. в резултат на поредица от лични срещи в Беларус и Турция и виртуални срещи чрез видеоконферентна връзка е изготвено така нареченото Истанбулско комюнике, в което е описана рамката за постигане на споразумение. След това украинските и руските преговарящи започнат работа по текста на договора, като постигнат значителен напредък към споразумение. Но през май преговорите са прекратени. Войната продължи и оттогава отне живота на десетки хиляди хора от двете страни.

Какво стана и защо никога не се финализира мирното споразумение?

Foreign Affairs провежда множедтво интервюта и преглежда документи, за да достигне до информацията, че Украйна не се е консултира със САЩ, преди да постигне предварително споразумение за мирния договор с Русия през пролетта на 2022 г. На западните страни и в частност САЩ не им е харесал фактът, че проектът за мирно споразумение е включвал определени ангажименти на Запада, с които те не са били съгласни, пише Foreign Affairs, като се позовава на неназован бивш американски служител.

"Споразумението щеше да създаде нови правни задължения за Съединените щати, по-специално задължението да започнат война с Русия, ако тя отново нахлуе в Украйна. Само това условие щеше да направи споразумението неприемливо за Вашингтон", пише изданието.

Според бившия служител при такива условия Западът не само не е одобрил руско-украинските споразумения, но е тръгнал по пътя на увеличаване на военната помощ за Киев и засилване на санкционния натиск върху Русия.

Foreign Affairs отбелязва, че това не бива да се възприема така, сякаш Западът е провалил мирното споразумение, тъй като е имало много други фактори - особено окончателното поражение на Русия в опитите ѝ да превземе Киев, Харков, Чернигов и Суми - които са дали на украинците надежда, че военната победа е възможна.

"Вярно е, че предложенията за подкрепа (с оръжейни доставки) от Запада очевидно са засилили решимостта на Володимир Зеленски, докато липсата на западен ентусиазъм (за проекта за мирно споразумение) изглежда е отслабила интереса му към дипломацията", отбелязват авторите на публикацията.