Става все по-ясно, че украински БЛА е повредил сериозно и вероятно унищожил изтребител Су-57 на ВВС на Русия в Астраханска област на Руската федерация на летище Ахтубинск. Според Forbes е напълно възможно друг такъв самолет да е бил повреден по същото време. Това твърди представителят на украинското разузнаване Андрей Юсов.

Руските ВВС са съсредоточили много от най-добрите си бойни самолети в Държавния център за летателни изпитания в Ахтубинск, включително новите изтребители Су-35, безпилотните самолети "Охотник“ и, разбира се, Су-57, който е отговорът на Русия на американския Lockheed Martin F -22 стелт изтребител.

През 2019 г. на това летище имаше най-малко шест двумоторни свръхзвукови Су-57. Наземните екипажи редовно оставят самолетите на открито, което предизвика силен протест от популярния форум на руските авиатори Fighterbomber.

Техният канал в Telegram беше възмутен защо след 28 месеца война на Русия срещу Украйна военновъздушните сили не са построили надеждни убежища за своите ценни самолети. В същото време Fighterbomber потвърди, че Су-57 е получил шрапнелни повреди по време на нападението в събота.

"Само за цената на този Су-57 бихте могли да построите убежище“, отбеляза Fighterbomber, добавяйки, че само "ако не сплашвате [изпълнителите] по пътя и не давате рушвети“.

Недостигът на подсилени самолетни укрития не е само руски проблем. Украинците също имат лошия навик от време на време да оставят военните си самолети на открито на летища в обсега на руските дронове "Ланцет“.

Командирите на украинските военновъздушни сили често, понякога повече от веднъж на ден, разпръскват самолетите си в огромна мрежа от малки летища и дори писти на магистрали - всичко това в превантивни усилия да затруднят руските нападения върху паркирани самолети. В същото време руснаците не правят това. Обикновено, когато сменят базата, това е резултат от отдавна планирано преместване. Това често се случва в отговор на това, че определени бази са постоянно атакувани от украински ракети или дронове, пише Forbes.

Защо Ахтубинск е специален

"Със своето летище, лаборатории, големи тестови зони, стрелбища и интригуващи нови бункерни комплекси, Държавният център за летателни изпитания в Ахтубинск... се превърна в един от най-ценните активи за руското министерство на отбраната“, се казва в холандски уебсайт за наблюдение на самолети Scramble.

Су-57 са там, защото това е най-доброто и може би единственото място за тестване на всички качества на тези самолети.

Руските ВВС може да не успеят да изтеглят оцелелите Су-57 от Ахтубинск, без да застрашат развитието на този тип. Но ако преценят опасността, може да послушат съвета на Fighterbomber и да построят някои убежища. Украинската страна се надява, че руската авиация няма да се вслуша в този разумен съвет, завършва американското издание.