Руските военни при изпълнение на поставените задачи на фронта в Украйна непрекъснато усъвършенстват своите бойни умения, усвояват нови ефективни техники за унищожаване на противника. За това пише колумнистът Дейвид Екс в свой материал за списание Forbes. Като пример той посочи, че руснаците са усвоили ефективното използване на "убийствена комбинация“ срещу украинските въоръжени сили, която включва едновременното използване на дронове и артилерия.

"Руснаците използват все повече и повече безпилотни летателни апарати, предавайки по-добри данни през по-надеждни мрежи към повече артилерийски батареи и екипажи на щурмови самолети“, се казва в статията.

Експертът констатира, че взаимодействието на тези родове войски в руската армия става все по-ефективно. Авторът посочва, че добре установеното взаимодействие с безпилотни разузнавателни самолети позволява на руската артилерия бързо да получи целеуказание и да нанесе удар, преди целта да промени позицията си.

Отбелязва се също, че украинските войници сега трябва постоянно да се страхуват за живота си, докато са в открити райони на линията на съприкосновение през деня.

Някъде в сряда или преди това три десантни хеликоптера Ми-8 или Ми-17 от 12-та армейска авиационна бригада на украинската армия кацнаха в поле в Новопавловка, на 50 километра западно от фронтовата линия извън руините на Авдеевка в източна Украйна, пише Forbes.

Изглежда хеликоптерите се презареждаха за дневна ракетна атака в подкрепа на украинските бригади, държащи нова отбранителна линия, преминаваща през селата Бердичи, Орлoвка и Тоненкoе.

Екипажите на "Ми“ — поне по един пилот и втори пилот — вероятно не са планирали да останат на земята много дълго. Но това беше достатъчно дълго, за да може подобрената руска верига за унищожаване на дрон-артилерия да работи, както е проектирано.

Касетъчен боеприпас избухна над хеликоптерите на 12-та бригада, повреждайки най-малко два от тях и очевидно убивайки двама летци: Ярослав Кава и Андрий Бакун. Един "Ми“ успя да отлети, преди заредените с експлозиви дронове да ударят, за да довършат двата, които не успяха да избягат.

Ударът продължава стряскаща поредица от тежки удари на руските сили в Украйна. Само през последната седмица или малко повече руснаците извадиха от строя първата си украинска високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS, пускови установки за украинска батарея за противовъздушна отбрана Patriot, а сега и чифт хеликоптери.

Досега трябва да е очевидно, че "убийствената комбинация“ на руснаците – свързаните в мрежа дронове и артилерия, които им позволяват да забелязват цели дълбоко зад фронтовата линия и да ги удрят, преди да се движат – се подобрява, и то бързо.