Министърът на външните работи на ФРГ Аналена Бербок планира да обяви за персона нон грата повече от 30 руски дипломати, акредитирани в Берлин. Все още не е ясно кога точно ще бъдат изгонени дипломатите, отбелязва германското издание Focus, като се позовава на източници от Министерството на външните работи.

Германските сили за сигурност са уверени, че набелязаните дипломати използват дипломатическия си статут, за да получат незаконно политическа, икономическа, военна и научна информация за последващо използване в саботаж и разпространение на дезинформация. Германското правителство е наясно, че експулсирането няма да остане без последствия.

Подробности за плановете за евентуално изгонване на руснаците все още не са налични. От федералното външно министерство посочиха единствено, че "в настоящия момент“ не се говори за такава мярка.

Focus пише, че германските власти са решили значително да засилят мерките за сигурност и да търсят възможни "къртици" сред служителите на специалните служби, след като през декември миналата година бе задържан агент на Федералната разузнавателна служба на име Карстен Л., който според разследването се е опитал да предаде информация на руската страна за позициите на HIMARS и системите за противовъздушна отбрана IRIS-T в Украйна. Инцидентът накара партньорите от НАТО временно да ограничат предаването на секретна информация на Берлин. Според вестника силите за сигурност на Германия смятат, че около 160 руски офицери от разузнаването сега действат в Германия - повече, отколкото по време на Студената война.

Според последна информация на изданието Der Spiegel, Карстен Л. досега е мълчал относно обвиненията срещу него. Работил е в аналитичния отдел на Федералната разузнавателна служба. Заподозреният е имал достъп до информация, споделена с германското разузнаване от други западни разузнавателни агенции.

Артур Е. бе задържан на 22 януари по подозрение в държавна измяна и контакти с руските специални служби. Според германската главна прокуратура Карстен Л. е получил секретни данни, а Артур Е. след това ги е "доставил на Русия".