Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки написа в Twitter, че Финландия официално е станала член на НАТО. Той поздрави Хелзинки, че е станал 31-вият член на Алианса.

Заявление от името на НАТО се планира по-късно.

Присъединяването на Финландия към НАТО във вторник ще бъде историческо събитие и пряк резултат от инвазията на Русия в Украйна. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от The Guardian. Той подчерта още че Алиансът ще гарантира, че Швеция също ще стане пълноправен член.

"Президентът Путин имаше за декларирана цел нахлуването в Украйна да получи по-малко НАТО“, заяви той пред репортери преди срещата на външните министри на Алианса.

"Той получава точно обратното... Финландия днес, а скоро и Швеция ще станат пълноправни членове на Алианса“, добави Столтенберг.

По-късно във вторник НАТО трябва да проведе церемония в централата си по официалното присъединяване на Финландия, информира Reuters.

Руското нахлуване в Украйна през февруари миналата година накара Финландия и нейната съседка Швеция да кандидатстват за членство в НАТО, изоставяйки десетилетия военен неутралитет.

Последното препятствие пред членството на Финландия беше премахнато миналата седмица, когато парламентът на Турция гласува да ратифицира молбата на Хелзинки, въпреки че задържа кандидатурата на Швеция в изчакване.

Финландия има 1300 км граница с Русия, което означава, че границата на НАТО с Русия ще се удвои по дължина и този ход привлече обещанието на Москва, че ще увеличи силите си в граничните региони.

В отговор на последните съобщения на Москва Столтенберг заяви, че НАТО непрекъснато оценява собствената си позиция, провежда повече учения и има повече присъствие в скандинавския регион.

Той също така омаловажи обещанието на Путин да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

"Досега не сме забелязали никакви промени в ядрената позиция на Русия, които да изискват промени в нашата позиция, но ние ще останем бдителни, ще наблюдаваме отблизо какво правят и ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме винаги, че имаме надеждно възпиране за всички наши съюзници."

Столтенберг подчерта, че северното разширяване на НАТО няма за цел да провокира конфликт, а да запази мира.

"Ставайки (Финландия) пълноправен член, ние премахваме възможността за грешни изчисления в Москва относно готовността на НАТО да защити Финландия и това прави Финландия по-безопасна и НАТО по-силна“, отбеляза той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че разширяването на НАТО е "посегателство върху нашата сигурност и националните интереси на Русия“ и че Москва ще следи внимателно всяко военно разполагане на НАТО във Финландия.