Филипините идентифицираха местоположенията на четири нови военни бази, до които САЩ ще получат достъп, като част от разширено споразумение за сътрудничество в сферата на отбраната и противопоставянето на Китай, пише CNN.

Четирите бази включват три на главния остров Лусон, близо до Тайван, и една в провинция Палаван в Южнокитайско море.

През последните месеци САЩ засилиха усилията си за разширяване на възможностите си за сдържане в Индо-тихоокеанския регион, на фона на нарастващите опасения относно разширяването на влиянието на Китай в целия регион и отвъд него.

Новите локации, отворени съгласно Споразумението за засилено отбранително сътрудничество (EDCA) от 2014 г., ще позволят на САЩ да разполагат на ротационна основа войски в общо девет бази във Филипините, включително на стратегически важния остров Балабак, близо до китайските инсталации в Южнокитайско море.

"Тези нови локации ще засилят оперативната съвместимост на въоръжените сили на Съединените щати и Филипините и ще ни позволят да реагираме по-безпроблемно заедно, за да се справим с редица споделени предизвикателства в Индо-тихоокеанския регион, включително природни и хуманитарни бедствия“, обясни заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх по време на брифинг в понеделник.

Съобщението следва поредица от високопоставени американски военни споразумения в целия регион, включително планове за споделяне на отбранителни технологии с Индия и разполагане на нови части на морската пехота на САЩ на японските острови.

По-рано тази година Корпусът на морската пехота на САЩ също откри нова база на Гуам, стратегически важен американски остров на изток от Филипините. Мястото, известно като Камп Блаз, е първата нова морска база от 70 години и евентуално може да приеме 5000 морски пехотинци.

Разположение на базите

Въпреки че новината за разширения достъп беше обявена в началото на февруари, местоположението на базите остана неизвестно.

В понеделник съюзниците идентифицираха четирите нови обекта като остров Балабак в Палаван; Военноморска база Камило Осиас в Санта Ана, провинция Кагаян; Летище Лал-ло в Кагаян; и лагер Мелхор дела Крус в Гаму, Изабела.

В прессъобщение министърът на отбраната на Филипините Карлито Галвес младши определи четирите бази като "много стратегически“, особено военноморската база в Кагаян и тази на остров Балабак.

Военноморската база Камило Осиас в северен Лусон се намира само на 500 километра  от Гаосюн, третият по големина град в Тайван с население от 2,7 милиона души.

Галвес казва, че Балабак се намира на ключови морски комуникационни линии в Южнокитайско море, където Манила и Пекин имат конкуриращи се териториални претенции, включително за островите, където Пекин вече е изградил военни укрепления.

Колин Ко, научен сътрудник в Училището за международни изследвания S. Rajaratnam в Сингапур, казва, че базите ще играят роля във всеки потенциален конфликт в региона.

"Северните обекти не са насочени само към извънредни ситуации в Тайван, те са полезни и за евентуален конфликт в Южнокитайско море“, посочва Ко. "Трудно е да си представим, че конфликтът в Тайванския пролив ще изключи измерението на Южнокитайско море“.

Кох определи канала Баши в северната част на протока Лусон, по-близо до Тайван, като критично важна въздушна точка за китайските военноморски сили да излязат от домашните си води, или да навлязат в открития Тих океан, за да атакуват американски военни съоръжения на Гуам на изток , или военни кораби на САЩ да влязат в Южнокитайско море.

Той също така подчерта колко близо е местоположението на Балабак до оспорвания риф Мишиф, атол, където Китай е построил изкуствен остров с военни съоръжения.

"Местоположението на Балабак позволява събиране на разузнавателна информация и организиране на въздушни и военноморски дейности в мирно време в района, което може да постави рифа Мисчиф под по-внимателно наблюдение“, посочва още Кох.

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море като своя суверенна територия, както и Тайван.

Както американските, така и филипинските служители подчертаха, че четирите нови бази няма да имат постоянно военно присъствие на САЩ – това не е разрешено съгласно EDCA – но ще бъдат на разположение на американските сили при непредвидени обстоятелства.

"Всъщност това е свързано с регионалната готовност“,  разказа Сингх по време на пресконференцията в понеделник. "Ще видите увеличаване на ротационните сили в региона“, отбеляза още тя, добавяйки, че Министерството на отбраната ще работи в крачка с филипинските партньори за бързо модернизиране на базите.

Съобщението идва в момент, когато американските и филипинските сили се подготвят да проведат най-големите си съвместни военни учения по-късно този месец, когато около 17 600 войници от двата съюзника се обединяват за ученията Balikatan 23.

Вашингтон и Манила са обвързани с договор за взаимна отбрана, подписан през 1951 г., който остава в сила, което го прави най-старият двустранен договорен съюз в региона за Съединените щати.