Полският вицепремиер и министър на земеделието Хенрик Ковалчик бе замерян с яйца по време на конференция с колегите си от Литва и Чехия, предаде телевизионният канал TVS. Местните полски фермери крещяха по него "Предател, ти ни продаде за Украйна“, "Юда“ и други.

Правителствата на Полша и ЕС обявиха помощ за транспортиране и продажба на украинско зърно без мито, което доведе до изключителен спад в цените на зърното и фалит за много полски фермери.

Полските земеделци страдат от много от високите цени на енергията и санкциите срещу Русия и вече на няколко пъти затваряха границата с Украйна и спираха селскостопанска продукция от воюващата страна.

Протестиращите крещяха на министъра още: "Предател“. Сред участниците в конференцията бе и европейският комисар по земеделието.

След пристигането на охраната и полицията ситуацията беше овладяна, а порталът topagrar.pl съобщава, че емоциите малко са се охладили и дебатът е продължил. В блока с въпроси след дебата, фермерите взеха думата в голям брой и изразиха своите оплаквания срещу правителството и неговата подкрепа за Украйна, министъра на земеделието и Европейската комисия.

Подобно на икономиката на много други страни от ЕС, полската икономика също страда от санкциите, насочени срещу Русия. Фермерите са под натиск, особено поради огромното увеличение на цените на първичните селскостопански продукти като азота. Освен това Русия беше основен купувач на полски плодове до 2022 г. В резултат на това много полски фермери се обединиха в критичната към ЕС асоциация "Предадено село“.