"Поредицата от уволнения, оставки и промени в правителството, ръководено от Володимир Зеленски през последните месеци, са предизвикали напрежение между Киев и западните партньори, финансиращи отбраната и възстановяването на Украйна, пише Financial Times, като се позовава на свои източници.

Най-високопоставеният украински служител, отговарящ за възстановяването на военни съоръжения и отбранителни укрепления, подаде оставка, като заяви, че правителството системно подкопава работата на неговата агенция.

Напускането на Мустафа Найем е последната от поредицата кадрови промени в Киев, които разклатиха доверието на западните партньори в правителството на президента Володимир Зеленски и подразниха някои от самите украински служители.

Найем, ръководител на Държавната агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата, е заявил пред Financial Times, че министър-председателят Денис Шмигал му е забранил да участва в годишната конференция за възстановяване на Украйна на 11 и 12 юни в Берлин, където донорите ще се срещнат, за да подкрепят проекти за възстановяване на градове и инфраструктура, разрушени от пълномащабната инвазия на Русия.

Празнотата, оставена от Найем, и липсата на министър на инфраструктурата вероятно ще предизвикат въпроси относно способността и ангажираността на Киев да защити критичната си инфраструктура, тъй като руските сили продължават да нанасят въздушни удари по украинските електроцентрали и да провеждат офанзиви в източната част на страната. Двама служители на агенцията, отговарящи за антикорупционната политика и обществените поръчки, подадоха оставка заедно с Найем в понеделник (10 юни).

Шестима украински и западни служители са заявили пред FT, че поредицата от уволнения, оставки и промени в правителството, ръководени от Зеленски през последните месеци, са предизвикали напрежение между Киев и западните партньори, финансиращи отбраната и възстановяването на Украйна.