Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви, че ситуацията на източната фронтова линия се е " влошила значително" и украинската армия се бори да спре многостранното и засилващо се руско настъпление. В същото време Financial Times пише, позовавайки се на украински и западни официални лица, че руските сили може би планират лятна офанзива на четири направления едновременно.

"Възможно е Русия да се подготвя за широкомащабно нападение в края на пролетта или през лятото с надеждата да завземе още територии в Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област... Официалните лица в Киев също така са обезпокоени, че Москва може да планира нападение срещу Харков, втория по големина град в Украйна в североизточната част на страната", пише изданието.

Отбелязва се, че основните усилия на Русия са съсредоточени около град Часов Яр, който се намира само на 15 км западно от Бахмут.

"Това вероятно ще бъде важна битка. Часов Яр е разположен на удобна за отбрана височина. Ако Русия превземе града, тя потенциално може да увеличи скоростта на настъплението си дълбоко в Донецка област като част от очакваната лятна офанзива", коментира Роб Лий, старши научен сътрудник в Програма "Евразия" на Института за външнополитически изследвания.

Според него "незабавното увеличаване на доставките на боеприпаси може да се окаже от решаващо значение" за украинските сили.