В момента политическите отношения между Германия и Полша са по-лоши от всякога от 1989 г. насам. Виновни за това са само националните консерватори на власт във Варшава. Те създават "изкривен образ на Германия, състоящ се от лъжи, полуистини и омраза“: Берлин уж иска да изгради "Четвърти райх“ на базата на ЕС и отново да подчини Полша. Отделни членове на правителството продължават да имат делови и дипломатичен подход към Германия като съюзник в ЕС и НАТО. Но политическото влияние на умерените консерватори намалява, а реториката на хардлайнерите става все по-малко сдържана, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Причините се крият във вътрешната политика на Полша. Няма да е лесно за управляващата партия "Право и справедливост" да спечели отново парламентарните избори догодина. По време на предизборни кампании полската десница винаги е обичала да подклажда антигермански настроения. Заради престъпленията, извършени от германците по време на Втората световна война, това резонира сред определена част от населението. Сега национал-консерваторите взеха Германия още по-сериозно от преди, защото по време на сегашната криза те не успяха да изпълнят социалните програми, които обещаха - по тяхна вина.

Полското правителство има малки шансове да получи 36 милиарда евро от фонда на ЕС за възстановяване от коронавирусa, защото не спазва условията на споразумението с Европейската комисия в спора за върховенството на закона. Резултатът се представя на обществеността като "германска интрига“: уж от името на Берлин германката Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, отказва пари на Полша, за да я принуди да се подчини на Германия.

Подаването на репарационни искове за щети, причинени през Втората световна война, е отговор на тази предполагаема интрига. Формално говорим за историческа справедливост, но в действителност целта е да се предаде по-важно послание: това непреклонно правителство е в състояние да изцеди в пъти повече европейски пари, отколкото уж несправедливо се опитват да му отнемат.

Едва ли може да се надяваме на градивни, ориентирани към бъдещето отношения с правителството на Право и справедливост. Поддържането на бизнес работни отношения между Берлин и Варшава вече може да се счита за успех. Приоритет на Германия трябва да бъде запазването на единството на Запада на фона на конфликта в Украйна, дори в светлината на германо-полския спор, който Варшава наложи срещу интересите на собствената си държава.

В тази ситуация, отбелязва вестникът, е важно да не се идентифицират политическите отношения с германо-полските отношения като цяло. Полша "отдавна играе по-важна роля за германската икономика от Русия", броят на контактите между граждани на двете страни е голям. Но поведението на Варшава, на първо място, не бива да прикрива факта, че има по-дълбоки проблеми в германо-полските отношения, за които полската страна не носи отговорност.

Тези отношения са асиметрични. Германските владетели през XVIII и XIX век първо искаха да заличат Полша като държава, а след това през XX век като нация, така че отношенията с Германия са от екзистенциално значение за поляците. От друга страна, за повечето германци Полша е само един от многото съседи, много по-малко познати от съседите на запад. Дори германците, които се интересуват от история, често не знаят какви ужасни престъпления са извършени от германските окупатори в Полша по време на Втората световна война. Поляците забелязват това. До голяма степен това е причината повечето от тях да одобряват претенциите на правителството за репарации, въпреки че проучванията показват, че малко хора наистина вярват в реалността на тяхното удовлетворение. Става дума за признание.

Не само миналото стои между Полша и Германия. Снизходителното отношение на германците към поляците все още не е останало в историята. Години наред полски политици с всякакви политически убеждения, както десни, така и леви, предупреждаваха за "агресивността на руския режим" и критикуваха слепотата на германските политици, пише вестникът. Те не бяха взети на сериозно. В случая с газопровода "Северен поток 2“ германското правителство и представителите на бизнеса просто отказаха да обсъждат основанията.

Поляците са "прави“, смята авторът на статията. И въпреки това в Германия има политици и публицисти, които се опитват да обяснят на "горещите глави“ на изток как трябва да изглежда разумната реакция на действията на Русия. Ако щетите, които правителството на Право и справедливост нанася на германо-полските отношения, в един момент бъдат неутрализирани, тогава германската страна ще има нужда от повече откритост, уважение и разбиране към източните си съседи, обобщава Frankfurter Allgemeine.