Европейските депутати скоро може да очакват среща с колегата си Ева Кайли, пише европаейската редакция на Politico.

Пет месеца след като е арестувана от белгийската полиция като част от продължаващото разследване на обвинения в корупция, които разтърсиха Европейския парламент, евродепутатът Ева Кайли сега възнамерява да се върне на работа.

Ден след като белгийската прокуратура обяви, че бившият депутат от ЕС вече не е под домашен арест, адвокатите на Кайли са заявили, че тя ще възобнови задълженията си в Европейския парламент.

"От днес... Ева Кайли е свободна да напусне резиденцията си и да упражнява напълно всички свои права и задължения, произтичащи от статута й на член на Европейския парламент“, са заявили нейните адвокати Свен Мери и Михалис Димитракопулос в съвместно изявление.

"Ограничителното условие на забраната за напускане на Белгия, което беше наложено, не я разстройва, тъй като Кайли ще се върне в Гърция само след оправдателната присъда“, са пояснили те, добавяйки, че "доказателствата, които документират невинността на Кайли, се увеличават всеки ден. "

Въпреки това, тъй като това ограничение също й пречи да пътува до Страсбург във Франция за пленарните сесии на Европейския парламент, тя все още не може да изпълнява пълноценно задълженията си на законодател на ЕС.

Димитракопулос потвърди пред POLITICO, че тя все още не може да пътува до Страсбург, но е заявил, че това скоро ще бъде разрешено.

Кайли е една от първите, които са арестувани миналия декември при акции на белгийската полиция, при мащабно разследване дали чужди държави, включително Катар и Мароко, са замесени в подкупване на депутати от ЕС. Той стана известен като "Катаргейт".

След няколкократно удължаване на задържането й, в средата на април тя е преместена от затвора с мярка "домашен арест" в очакване на съдебен процес.