Преговорите между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг започнаха в Истанбул, те се провеждат при закрити врата, съобщава турският вестник Star, цитиран от РИА Новости.

По-рано вестникът съобщи, че Ердоган ще разговаря със Столтенберг в офиса му в Долмабахче.

"Срещата в офиса на Долмабахче е затворена за пресата“, съобщава изданието.

Генералният секретар на НАТО пристигна в Турция, за да присъства на встъпването в длъжност на Ердоган, който бе преизбран за нов президентски мандат. По-рано Столтенберг е заявил, че възнамерява да обсъди с турския лидер, наред с други въпроси, процеса на членство на Швеция в Алианса.

Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви по-рано, че е разговарял с президента Реджеп Тайип Ердоган тази седмица и анонсира, че двамата ще обсъдият как може да се осигури възможно най-бързото присъединяване на Швеция, писа Daily Sabah. Забележките му тогава бяха на двудневната среща на външните министри на НАТО в Осло, на която присъства и шведският министър на външните работи Тобиас Билстрьом. Билстрьом отбеляза в началото на срещата, че е "дошло времето Турция и Унгария да ратифицират молбата за членство на Швеция“.

"Изпълнихме всички наши ангажименти“, уверен е той.