Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази желание да постави началото на нова ера в отношенията на Гърция с Турция в изявление пред Kathimerini. Той предаде и послание на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

В разговор с Kathimerini след последния си предизборен митинг в турската столица Анкара, Ердоган заяви: "Можем да оставим настрана враждебните действия и съревнованията с Гърция, тъй като те навредиха значително и на двете страни и не трябва да продължават. Надявам се, че изборите в Гърция и Турция ще отбележат началото на нова ера. От Турция изпращаме нашите топли и приятелски поздрави на Гърция“.

На въпрос дали има послание или желание за Мицотакис, Ердоган отговори: "Мицотакис трябва да вземе под внимание тези впечатления и да спази обещанията си“.

Предстоящите избори на 14 май все повече се превръщат в силно оспорвана надпревара между Ердоган, който ръководи Турция повече от 20 години, и основния му съперник Кемал Кълъчдароглу. Последните проучвания на общественото мнение показват леко предимство на Кълъчдароглу, кандидата на шестпартийна опозиционна коалиция.

Турският президент е уверен в изборната си победа и заяви пред Kathimerini, "Големите събирания по площадите показват това; хората проявяват това желание и вие също можете да го видите“.

Помощниците на Ердоган предполагат, че резултатът от изборите вероятно ще бъде определен на първия тур. Ако нито един кандидат не събере 50 процента от гласовете в неделя, две седмици по-късно ще се проведе балотаж.

По време на разговора Ердоган запази топло и сърдечно поведение. Въпреки последователните митинги, той изглеждаше енергичен и изпълняваше графика си до късно през нощта. Когато беше разпитан за гръцкия Мицотакис, Ердоган предпочете да не ескалира напрежението, оставяйки настрана негативната атмосфера, която съществуваше между тях. Вместо това той предаде послание за ново начало в случай на преизбиране на двамата лидери в съответните им страни, коментира в заключение Kathimerini.