Швеция и Финландия трябва да депортират или екстрадират до 130 "терористи" в Турция, преди парламентът в Анкара да одобри кандидатурите им за членство в НАТО. Това подчерта държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган, предава Reuters.

"Вече казахме, че ако не ни предадете вашите терористи, ние така или иначе не можем да прокараме (одобрението на кандидатурата за НАТО) през парламента“, коментира Ердоган, като припомни за съвместна пресконференция, която той проведе с шведския премиер Улф Кристерсон миналия ноември.

"За да мине това в парламента, първо трябва да ни предадете повече от 100, около 130 от тези терористи“, поясни турският президент.

Швеция и Финландия подписаха тристранно споразумение с Турция през юни 2022 г., целящо да преодолее възраженията на Анкара за членството им в НАТО.

Като част от това споразумение двете скандинавски страни се ангажираха да отговорят на "висящите искания на Анкара за депортиране или екстрадиране на заподозрени в тероризъм експедитивно и задълбочено“ , като вземат предвид данните от турското разузнаване и със зачитане на всички европейски закони.

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън заяви в събота, че изтича срокът, в който турският парламент може да ратифицира кандидатурите на Швеция и Финландия преди президентските и парламентарните избори в страната, които се очакват през май.

В понеделник шведският министър Кристерсон заяви, че страната му е в "добра позиция" да гарантира ратифицирането от Турция на нейната кандидатура за НАТО.