Реджеп Таийп Ердоган отново ще е президент на Турция според резултатите от гласуването на втория тур на изборите за държавен глава в югоизточната ни съседка в неделя.

При 98,33% преброени бюлетини, Ердоган получава 52,1% от вота, а неговият съперник – лидерът на шестпартийния опозиционен блок Кемал Кълъчдароглу – 47,9%. В абсолютни стойности, настоящият президент получава 26 915 947 гласа, а лидерът на Кемалистката партия – 24, 741,872 гласа.

Вотът премина без сериозни инциденти.

На първия тур на изборите на 14 май нито един от политиците не получи 50 процента от гласовете. На втория тур влязоха кандидатът на Републиканския алианс, действащият президент Реджеп Тайип Ердоган (49,52% от гласовете) и кандидатът на Народния алианс, лидер на най-голямата опозиционна Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу (44,88%).

Бившият кандидат на Алианса Ата Синан Оган, който зае трето място на първия тур с 5,17% от гласовете, призова своите избиратели да подкрепят настоящия глава на Турция на втория тур.

Гласуването за граждани на страната, живеещи в чужбина, приключи на 24 май. Общо 3,5 милиона гласоподаватели отидоха до урните в 73 държави.

След президентските избори започнаха да валят поздравителни послания към президента Ердоган от цял свят.

Първите поздравления за победата дойдоха от Катар. Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамед Ал Сани в своя публикация в официалния си акаунт в Туитър написа: "Скъпи мой братко Реджеп Тайип Ердоган, поздравявам те за твоята победа и ти пожелавам успех през новия ти мандат и да постигнеш това, което братският турски народ желае по отношение на напредък, просперитет и силни отношения между двете страни".

Сред най-бързите бе и премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Реджеп Тайип Ердоган (роден на 26 февруари 1954 г.) е турски политик, който е 12-ият и настоящ президент на Турция от 2014 г. Преди това е бил министър-председател на Турция от 2003 г. до 2014 г. и кмет на Истанбул от 1994 г. до 1998 г. Той основава Партията на справедливостта и развитието (ПСР) през 2001 г. и я ръководи до 2014 г., когато от него се изисква да се оттегли след избирането му за президент. По-късно той се върна в ръководството на ПСР през 2017 г. след конституционния референдум същата година. Идвайки от ислямистка политическа среда и самоопределящ се като консервативен демократ, той насърчава социално консервативни политики по време на своето управление. Политическият съюз на Ердоган спечели парламентарно мнозинство през 2023 г., така че той ще продължи да държи юздите на властта в югоизточната ни съседка за поне още пет години. Той ще има конституционно право да се кандидатира за нов мандат през 2028 година.