Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че една от основните задачи на неговата администрация остава разработването и приемането на нова конституция на страната, предава телевизионният канал TRT.

"Една от основните задачи си остава новата конституция. Ще направим оценка в рамките на нашия партиен съюз, ще извършим необходимата работа. Ще има диалог между партиите, търсене на консенсус. Ако излязат предложения, ще ги анализираме“, увери Ердоган в ефира на телевизията.

По думите му Турция трябва да се "освободи от наследството" от времето на преврата. След военния преврат през 1980 г. през 1982 г. е приета нова конституция, която все още е в сила, въпреки че е претърпяла значителни изменения през годините.

Турският лидер обеща, че ако спечели втория тур на президентските избори на 28 май, страната "ще бъде напълно трансформирана" и "на бъдещето ще се гледа по различен начин". Много опоненти ще се превърнат в "политически трупове".

Ердоган два пъти е изнасял референдум въпроси за изменение на конституцията. Най-фундаменталната промяна бе одобрена през 2017 г. Тогава парламентарната система на управление бе заменена от президентска с премахване на поста министър-председател и разширяване на правомощията на държавния глава.

Опозицията критикува Ердоган за тази стъпка и обещава да върне и засили парламентаризма в страната, като значително ограничи правомощията на държавния глава.