Турция няма намерение да влиза в никаква война, това е част от предизборната кампания на настоящия турски президент Реджеп Тайип Ердоган. Той разказа за плановете си в сряда в интервю за телевизионния канал A Haber.

"Първо, ние (управляващата Партия на справедливостта и развитието) няма да водим страната ни към война. Второ, ще запазим институцията на семейството. Трето, ще бъдем по-внимателни към имиграцията, главно от Сирия. Няма да храним мигрантите. Ако не бяхме ние, западният клуб щеше да въвлече Турция в зоната на военните действия“, заяви държавният глава, говорейки за това каква политика ще следват той и неговата партия, ако спечелят предстоящите избори.

Президентските избори в Турция ще се проведат на 14 май заедно с парламентарните. За да спечели на първия тур, кандидатът за поста държавен глава трябва да събере повече от 50% от гласовете. В противен случай ще се проведе втори тур, в който ще участват двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа на първия. Предишните президентски избори се проведоха на 24 юни 2018 г. Ердоган ги спечели с 52,6% от гласовете.

Очаква се този път основни съперници да бъдат председателят на Републиканската народна партия Кемал Киличдароглу и настоящият президент на Турция.