Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган нарече "срамни" изявленията на своя опонент на изборите Кемал Кълъчдароглу за руска намеса в изборния процес, цитират от Anadolu Agency.

Относно твърденията на Кълъчдароглу за намесата на Русия в предстоящите избори, Ердоган е заявил, че той ( Кълъчдароглу) е започнал да се подиграва, Русия манипулира изборите в Турция. Засрамете се!"

"Ако кажа "Америка манипулира изборите в Турция, Германия манипулира това, Франция ги манипулира, Англия ги манипулира“, какво бихте казали вие (Кълъчдароглу)?“ е попитал турският президент.

Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че е в контакт с тези страни от 20 години и попита Кълъчдароглу: "Колко пъти сте идвали с тях? Откъде ги познавате?“

Кълъчдароглу обвини Русия, че стои зад видеосъдържание, за което се твърди, че дискредитира кандидатите за президент на предстоящите избори.

"Скъпи руски приятели, вие стоите зад монтажите, конспирациите, дълбокото фалшиво съдържание и записите, които бяха показани в тази страна", припомня медията думите на Кълъчдароглу.

"Ако искате нашето приятелство да продължи след 15 май, махнете ръцете си от турската държава. Ние все още подкрепяме сътрудничеството и приятелството", е написал той в Twitter.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков  отхвърли обвиненията, заявявайки, че не може да става въпрос за намеса на Русия в изборите в Турция и "тези, които разпространяват подобни слухове, са лъжци".

Русия цени връзките с Турция, защото заема "много отговорна, суверенна и внимателна позиция“, добави той.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е разкритикувал международните медии, които "наскоро се опитаха да повлияят на общественото мнение със статии за предстоящите избори в Турция на 14 май", пише анадолската агенция.

"Какво пише на кориците на всички списания? "Ердоган трябва да си отиде“. Публикуваните в Германия, Франция и Англия (статии) го казват. За какво ви е? Как поставяте тези думи на кориците на тези списания? Не решавате вие, Западът! Моята нация трябва да вземе решение за това", е заявил Ердоган на събитие в Истанбул.

Изказването му идва, след като британското списание The Economist се насочи към турския президент с корица, на която пишеше "Спасете демокрацията", "Ердоган трябва да си отиде" и "Гласувайте!"

Френските списания Le Point и L'Express също представиха корици срещу Ердоган, пише медията.

В Турция президентските и парламентарните избори ще се проведат на 14 май.

В бюлетината за президент гласоподавателите ще избират между Ердоган, Кемал Кълъчдароглу, лидер на основната опозиционна "Републиканска народна партия", кандидат за Националния алианс,и Синан Оган от Алианса ATA. Мухарем Индже се оттегли от надпреварата.