Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган са говорили по телефона в събота, съобщават от канцеларията на последния, като посочват, че турският държавен глава е благодарил на руския си колега за продължаването на "зърнената сделка“, предава ТАСС.

"По време на разговора бяха обсъдени стъпки за подобряване на отношенията между Турция и Русия и събития, свързани с руско-украинската война. Президентът Ердоган благодари на руския президент Путин за положителната му позиция по отношение на разширяването на черноморската зърнена инициатива", отбелязват от канцеларията на Ердоган.

Споразуменията за износ на храни от Украйна бяха сключени на 22 юли миналата година в Истанбул за 120 дни и бяха удължени през ноември за същия период. Едно от споразуменията регламентира процедурата за износ на зърно от контролираните от Киев пристанища Одеса, Черноморск и Южни. Освен това беше подписан меморандум между Руската федерация и ООН, който предполага задълженията на световната организация да премахне ограниченията върху износа на руски торове и селскостопански продукти на световните пазари. Москва посочва, че втората част от споразумението не се изпълнява.

На 18 март Русия обяви удължаване на сделката с 60 дни, като предупреди, че това ще бъде достатъчно време за оценка на изпълнението на меморандума с ООН.

По време на разговора Ердоган изрази увереност, че Турция и Русия могат да предприемат нови стъпки на основата на икономическото сътрудничество, договорено в Сочи. В същото време не се уточняват подробности какви биха могли да бъдат тези стъпки.

Както съобщават от канцеларията, турският лидер е отбелязал, че Анкара отдава голямо значение на бързото прекратяване на конфликта между Русия и Украйна чрез преговори.

Турция многократно е излизала с идеята да стане посредник в преговорите между Русия и Украйна. В Турция се проведоха и консултации между руски и украински делегации в началото на конфликта.