Удължаването на споразумението за износ на зърно през Черно море, което изтича на 19 ноември, би било правилното решение. Това подчерта държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предава Anadolu Agency.

"Мисля, че би било погрешно да се постави срок за сделката. Казахме им (на Русия и Украйна), че колкото по-дълго спазват тази сделка, толкова по-точна ще бъде тя“, заяви Ердоган пред репортери след посещението си в Узбекистан, където той присъства на 9-ата среща на върха на Организацията на тюркските държави.

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение в Истанбул на 22 юли за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на войната през февруари.

В момента страните преговарят за възможно удължаване и разширяване на сделката след крайния срок от 19 ноември, като Ердоган каза, че Анкара е решена да прехвърли руско зърно и торове в по-слабо развитите страни.

По думите му "най-важното“ нещо за Турция е да управлява сделката за зърнения коридор и да посредничи между Русия и Украйна за постигане на мир.

"Разбира се, целта на (руския президент Владимир) Путин е да подпомогне бедните африкански страни, особено Мали, Сомалия и Судан. Той ми предложи да им изпратим зърното безплатно“, отбеляза той.

Не би било честно да оставим Африка настрана и да изпращаме зърно в Европа, подчерта Ердоган и добави: "Ако осигурим интензивен поток от зърно, торове и амоняк към бедните страни през зърнения коридор, ще облекчим хората там“.

Относно отсъствието на Путин от предстоящата среща на върха на Г-20 в Индонезия, Ердоган каза: "Да се ​​правят коментари по този въпрос би било както неуважение към самия него, така и към екипа му“.