"Турция се присъединява към клуба на страните с ядрена енергия, макар и с 60-годишно закъснение", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който участва  чрез видеовръзка на церемонията по доставката на ядрено гориво в АЕЦ "Аккую“, цитира РИА Новости. 

"С доставката на ядрено гориво до нашата електроцентрала по въздух и море АЕЦ "Аккую“ придоби статут на ядрено съоръжение. Европейската комисия призна ядрената енергия за "зелена енергия“ и елиминира колебанията. С АЕЦ "Аккую“ направихме нашата страна част от това развитие. Нашата страна, макар и със закъснение от 60 години, се присъединява към клуба на световните ядрени сили", заяви Ердоган по време на речта си.

АЕЦ "Аккую" е "най-голямата съвместна инвестиция" на Турция и Русия, заяви Ердоган.

Централата ще заработи напълно до 2028 г. и ще доставя 10% от потреблението на електроенергия в Турция, допълни още президентът, отбелязвайки, че проектът "Аккую" ще допринесе с 1,5 милиарда долара (2.66 милиарда лева) годишно за намаляване на вноса на природен газ в Турция и ще има "положително въздействие върху приходите на държавата", цитира турската медия Daily Sabah.

Междувременно Владимир Путин заяви по време на съвместната пресконференция, че би било трудно да се говори за "успех", ако няма лидери като президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Русия ще продължи да помага за задоволяването на енергийните нужди на Турция", добави още Путин.

АЕЦ "Аккую" се строи от руската държавна компания за атомна енергия "Росатом" в провинция Мерсин на южното средиземноморско крайбрежие.

Планирано е първият от четирите реактора да бъде пуснат в експлоатация през първата половина на тази година. АЕЦ "Аккую" ще може да се похвали с капацитет да осигури около 10% от нуждите на Турция от електроенергия.

Преди церемонията Реджеп Ердоган разговаря с руския президент Владимир Путин и е предложил да се работи по нови инициативи за зърнената сделка.

"По време на разговорите бяха оценени събитията от руско-украинския конфликт и работата в контекста на споразумението за зърното. Президентът Ердоган обяви възможността за работа по нови инициативи в рамките на предложената работна група“, се посочва в официално изявление на турското президентство.