Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Анкара няма да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Говорейки в парламента на заседание на ръководената от него фракция на управляващата "Партия на справедливостта и развитието“, турският лидер заяви, че въпросът за приемането на Финландия в НАТО може да бъде решен положително, предава ТАСС.

"Швеция не бива да губи време. Докато позволявате нашето свещено писание – Коранът, да бъде изгарян, да го късате и на този фон вашите служители на реда бездействат, ние няма да кажем "да“ на влизането ви в НАТО. В същото време имаме положително отношение към Финландия по този въпрос“, цитира агенцията думите на Ердоган.

Турция все още не е видяла конкретни стъпки от страна на Финландия и по-специално Швеция за одобряване на молбите им за членство в НАТО. Съответното изявление направи по-рано министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу в рамките на работно посещение в Талин.

По думите му Турция все още не е взела решение относно възможността за отделно разглеждане на молбите на Швеция и Финландия. "Това решение трябва да бъде взето от НАТО и от самите тях“, заяви първият дипломат на Анкара.