Турция е готова да окаже подкрепа на процеса на диалог между Косово и Сърбия за регионален мир, ако получи такова искане,заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в петък, предава Anadolu agency.

"Турция е готова да предостави всякакъв вид подкрепа за мира и стабилността на нашия регион и да направи необходимия принос, ако бъде поискано от страните“, отбеляза Ердоган на пресконференция с косовския премиер Албин Курти в Истанбул.

"Надяваме се, че процесът на диалог със Сърбия ще доведе до решение, което гарантира траен мир и стабилност в региона“, подчерта президентът.

Турция продължи съвместните усилия, за да гарантира, че Косово ще достигне позицията, която заслужава на международната арена. "В това отношение ние подкрепяме визията на Косово да се присъедини към НАТО, Съвета на Европа и ЕС“, добави той.

Освен политическите отношения, Ердоган заяви, че са обсъдили какво могат да направят Турция и Косово в областта на икономиката, търговията, енергетиката, отбранителната индустрия и борбата с тероризма.

Визирайки групата зад опита за преврат в Турция през 2016 г., Ердоган изтъкна: "Помолих моя скъп приятел да положи допълнителни усилия за увеличаване на нашата солидарност срещу дейностите на терористичната организация FETО в Косово.“

Що се отнася до икономическите отношения, със споразумението за свободна търговия, което влезе в сила през 2019 г., двете страни постигнаха положителен импулс в обема на двустранната търговия.

"Като страна с най-голям износ за Косово, трябва да увеличим тази цифра до 1 милиард евро“, отбеляза турският президент.

Турция призна Косово на 18 февруари 2008 г., първия ден след обявяването на независимостта.

Балканите са приоритет за Турция не само поради политически, икономически и географски причини, но и поради историческите, културните и човешките връзки с региона.

"Ролята на Турция Турция има роля в намесата на НАТО в Косово през 1999г. спря геноцида срещу народа на Косово и бе важна за основаването на страната и поддържането на мира“, заяви Курти.

Обръщайки се към икономическите връзки, Курти отбеляза: "Турция е един от нашите важни икономически и търговски партньори. Разбира се, това ни прави щастливи, но това не трябва да е достатъчно за нас. Можем да използваме сегашното си сътрудничество, за да постигнем по-висок потенциал.“

ЕС изисква Косово и Сърбия да постигнат окончателно споразумение, което може да разреши проблемите между двете страни за напредък в процеса на интеграция.

Косово обяви своята независимост от Сърбия през 2008 г., като повечето държави-членки на ООН, включително САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия и Турция, го признаха за отделна автономна държава от съседа си. Но Белград продължава да го смята за своя територия.

Сръбският президент Александър Вучич подчерта през октомври, че Германия и Франция са предложили да ускорят процеса на членство на Сърбия в ЕС, ако тя признае независимостта на Косово и му позволи да стане член на международни организации.

Според предложението Косово трябва да позволи създаването на Съюза на сръбските общини на север, където живеят предимно сърби.

Представители на ЕС се надяват преговорите по плана да приключат през пролетта.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова